Over ons

De relatie tussen mens en natuur is een eeuwenoude, fundamentele verbinding die door de modernisering en verstedelijking van de samenleving vaak onder druk is komen te staan. Toch blijft deze relatie van cruciaal belang voor zowel individueel welzijn als voor de gezondheid van onze planeet. Onze stichting onderschrijft het belang van de verbinding tussen mens en natuur, met aandacht voor psychologisch, fysiek, sociaal en ecologisch welzijn vanuit een duidelijke visie en missie.

De stichting is opgericht in augustus 2024 en heeft 20% van de aandelen, economisch recht, in het kapitaal van Donker Groep gekregen. Dit betrof een schenking vanuit Kanters Beheer waarmee de stichting inkomsten heeft vanuit dividenden Donker Groep, subsidies en giften.

Visie

Onze visie is een maatschappij waarin mens en natuur in harmonie samenleven, met een sterke focus op duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit. Onze stichting zal een voorbeeld zijn in het bevorderen van groene initiatieven die bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leven.

Misie

De ANBI Stichting "Groen maakt gelukkig" heeft als missie om de band tussen mens en natuur te versterken door bewustwording, educatie en concrete groene projecten dicht in de buurt van mensen. Onderzoek bewijst voortdurend waar wij in geloven: een nauwe relatie met groen en natuur draagt bij aan het welzijn van mensen en is tevens het behoud van onze natuurlijke omgeving. Daarnaast streeft de stichting ernaar om een Groene Gids te zijn, die anderen inspireert en richting geeft op het gebied van duurzaamheid en natuurverbinding.

Psychologisch welzijn

De natuur heeft een diepgaande impact op onze geestelijke gezondheid. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert, depressieve symptomen verlicht en angstgevoelens vermindert. De theorie van de "Attention Restoration" suggereert dat natuurlijke omgevingen ons helpen te herstellen van mentale vermoeidheid doordat ze onze aandacht op een zachte, fascinerende manier. 

Fysiek welzijn

Naast psychologische voordelen draagt de natuur ook bij aan fysiek welzijn. Activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren en zwemmen in natuurlijke omgevingen stimuleren fysieke activiteit, wat essentieel is voor de gezondheid van het hart, de spieren, de botten en gewichtsontwikkeling. Bovendien bevordert blootstelling aan zonlicht de productie van vitamine D, wat belangrijk is voor de botgezondheid en het immuunsysteem. Regelmatige interactie met natuurlijke omgevingen kan ook bijdragen aan een gezonder slaapritme en
een lagere bloeddruk.

Sociaal welzijn

De natuur fungeert vaak als een gemeenschappelijke ruimte waar sociale interacties plaatsvinden.  gemeenschapsprojecten zoals stadstuinen, natuurwandelingen en milieu bewustwording evenementen brengen mensen samen en versterken de sociale cohesie. Door gezamenlijke activiteiten in de natuur ontstaan er sterke banden tussen individuen, wat leidt tot een versterkt gemeenschapsgevoel. Dit aspect is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar mensen zich vaak geïsoleerd kunnen voelen.

Ecologisch Bewustzijn en Duurzaamheid

Het hernieuwen van de verbinding tussen mens en natuur is ook cruciaal voor het bevorderen van ecologisch bewustzijn en duurzaamheid. Wanneer mensen regelmatig in contact komen met de natuur, ontwikkelen ze een dieper begrip en respect voor het milieu. Dit bewustzijn kan leiden tot duurzamer gedrag, zoals recycling, energie besparen en verantwoord consumeren. Bovendien kan het mensen aanmoedigen om actief deel te nemen aan natuurbeschermingsinitiatieven, waardoor de biodiversiteit wordt beschermd en de ecosystemen  worden behouden.

Educatieve Waarde

De natuur biedt een rijk educatief platform voor zowel kinderen als volwassenen. Buitenactiviteiten en natuuronderwijs helpen kinderen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals kritisch denken, probleemoplossing en teamwerk. Ze leren ook over de complexiteit van ecosystemen en de noodzaak van natuurbehoud. Voor volwassenen kan natuuronderwijs helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen die het milieu ten goede komen.

Economische Voordelen

Een gezonde verbinding tussen mens en natuur kan ook economische voordelen opleveren. Natuurtoerisme en recreatie zijn belangrijke economische drijfveren in veel regio's. Ook is bewezen dat groene ruimtes in steden de vastgoedwaarde verhogen, de kosten voor gezondheidszorg verminderen door een gezondere bevolking en energie besparen door natuurlijke klimaatreductie.

 

Bestuur

Jehannes Santema

Voorzitter 
Huidige functie; CFO Ecostyle Group 

Gerbert van den Dikkenberg

Secretaris
Huidige functie; Senior adviseur Donker Design

Esther Wierda-Kruiper

Penningmeester
Huidige functie; manager duurzaamheid en circulariteit Donker Groep

 

Omhoog